Over de film

Over de film

“Leuven Autovol & Autovrij” is een historische documentaire over de geschiedenis van de stedelijke mobiliteit en meer bepaald op het effect van massaal autoverkeer op het uitzicht en infrastructuur van de stad.  De film overspant een geschiedenis van 140 jaar en vertelt hoe Leuven evolueerde van een rustige plek waar het openbare leven zich helemaal op straat afspeelde naar een een onleefbare en door overvloedig autoverkeer verstikte stad, om daarna opnieuw een voorloper te worden in het autovrij of autoluw maken van het centrum. Die slingerbeweging, van autovrij naar autovol en dan opnieuw richting autovrij, is de rode draad in een film.

Via die verhaallijn over het autoverkeer in Leuven komen een lange reeks gelieerde thema’s aan bod; de film heeft het over de autofabriek van Delin, de tramfabrieken Ateliers de La Dyle, de heropbouwplannen na de eerste wereldoorlog, grote infrastructuurwerken doorheen de afgelopen eeuw, de verdwijning van historisch erfgoed, zoals de Vismijn en de Volmolen, en nog veel meer.

“Leuven Autovol & Autovrij” is in de eerste plaats een geschiedkundige film over Leuven, boordevol uniek beeldmateriaal van de stad. Maar tegelijk biedt de film met die terugblik een historische dimensie aan de razend actuele discussie over stedelijke mobiliteit, over de plaats van de auto in de stad.

“Leuven Autovol & Autovrij” wordt gepresenteerd en verteld door Jonas Van Thielen.

slide2 slide3 slide6

Bronnen

“Leuven Autovol & Autovrij” is een puzzel van vele tientallen stukken uniek beeldmateriaal van Leuven, het resultaat van ruim 10 maanden intensieve research. De beelden waaruit de film is opgebouwd komen uit binnen- en buitenlandse archieven en privé-collecties. We sommen de voornaamste op:
Bewegende beelden: VRT beeldarchief (Be), Cinematek (Be), British Pathé (UK), Myfootage (USA), Vlaams Filmarchief (Be), Universiteitsbibliotheek KUL (Be), Wim Robberechts & Co (Be) en ROB-tv (Be), Mr. Paul Reekmans, Mr. Willy Vounckx, Mr. Jos Hoeyberghs, Mr. René De Schaepmeester, Mr. Lissens, Mr. Louis Stroobants. Mr. George Dockx.
De locatieopnames (presentaties) werden gedaan in Leuven, Woluwe (Trammuseum) en in Surrey (UK).